Tips om Zelf Lekkere Salades te Maken

Gepubliceerd op 3 september 2024 om 11:03

Salades.

Dat klinkt saai en je hebt binnen no-time weer honger.

En dat klopt. Van een beetje ijsbergsla met een tomaat en komkommer kun je niet leven.

Maar hoe maak je dan wel een lekkere en goed vullende salade?

🥬Varieer je sla 

Over het algemeen geldt: hoe minder smaak, hoe minder voedingsstoffen. Dus vervang je ijsbergsla door veldsla, rucola, eikenbladsla, lollo rosso, mesclun etc. Je kunt de sla zelfs helemaal weglaten en kiezen voor bijvoorbeeld gesneden kool, witlof, andijvie, en postelein. Hak ook wat verse kruiden zoals koriander, peterselie en munt mee voor nog meer smaak en vitamientjes.

 

🥚Voedende toevoegingen

Alleen sla vult niet, dus je hebt ook iets nodig wat voedend is. Denk aan gezonde koolhydraten en eiwitten zoals eieren, vlees, vis, zoete aardappel, pompoen, quinoa, amaranth, kikkererwten en linzen.*

 

🍶Dressing

Vetten zijn belangrijk en zorgen voor een langer verzadigd gevoel, zodat je niet binnen no-time weer honger hebt. Bovendien helpen ze bij de opname van vitamines en mineralen uit je salade. Gebruik gezonde vetten zoals kokosolie en extra vergine olijfolie. Maak bijvoorbeeld een lekkere dressing met extra vergine olijfolie. 

 

🥵🥶Mix warme en koude ingrediënten

Een salade kan soms erg koud zijn voor je lichaam. Meng daarom warme en koude ingrediënten. Voeg bijvoorbeeld een nog warm ei toe aan je salade of bak een stukje vlees of groene asperges. Het is niet alleen minder koud voor je lichaam, maar ook nog eens lekker!

 

🥑🥒Speel met texturen

Je wilt verschillende texturen in je salade naar voren laten komen. Naast iets knapperigs wil je ook iets zachts. Denk aan de knapperigheid van komkommer, noten en wortel en de zachtheid van avocado of gekookte eieren.

 

👅Laat alle smaken aan bod komen

Zorg ervoor dat je salade een combinatie bevat van zoet, zuur, zout, bitter en umami voor een complete smaakervaring.

 

Voorbeelden:

  • Zoet: Blauwe bessen, banaan, rozijnen, geraspte wortel, hazelnoten, amandelschaafsel 
  • Zuur: Citroen, kappertjes, augurken
  • Zout: Feta, olijven, zongedroogde tomaten, vis, spekjes
  • Bitter: Rucola, witlof, radijsjes, groene asperges, groene kruiden, alfalfa, tuinkers, bosui
  • Umami: Avocado, Parmezaanse kaas, geitenkaas, tomaten, gebakken champignons, zonnebloempitten, pompoenpitten

 

🔪Gebruik je mes

Snijd alles klein. Ja. Alles. Ook je sla. Vooral je sla. Dit zorgt ervoor dat het beter mengt met de andere ingrediënten. Zo krijg je een gelijkmatige verdeling van smaken en texturen. Dat zouden ze in restaurants ook mogen doen. Dan blijf je niet zitten met een bord kale sla, nadat je alle lekkere dingen eraf hebt gegeten.

 

🧑‍🎨Wees creatief

Leef je uit en gooi gewoon een hoop verschillende dingen bij elkaar. Ik heb zelf nooit echt een plan, maar dat maakt het ook verrassend. Denk aan de verschillende smaken en texturen als je je salade samenstelt en wees niet bang om fouten te maken. Je kunt namelijk niet zoveel fout doen. Ga op ontdekkingsreis en ontdek nieuwe favorieten!

 

Lieve gezonde groetjes, 

Lizzie 

Wat is jouw favoriete salade? Laat het me weten in de reacties hieronder. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.