"Het geheim van onze Franse Frietjes: Helemaal niets (behalve een snufje zout)." Dit stond een tijdje geleden in de McDonald's advertentie in de Volkskrant.
Veel mensen weten dat McDonalds wel wat meer aan hun frietjes toevoegt dan alleen een snufje zout. Ken je het McDonalds experiment?
We vinden misleidende reclames overal.
Misleidende reclames
Om producten goed te verkopen worden verpakkingen vaak mooier afgebeeld dan ze in werkelijkheid zijn en termen als "pure ambacht," "vers" en "verantwoord" worden gebruikt om een positieve indruk te wekken en consumenten te verleiden tot aankoop, zelfs als deze claims niet strikt gereguleerd zijn en ruimte laten voor interpretatie.
Hoe lees je een etiket?
Ook ik was er dit keer ingetrapt. Op de verpakking van mijn nieuwe wafels stond "Biologische kikkererwten en linzenwafels". Dat leek me best prima voor af en toe. Tot ik het aan het eten was en het toch wel erg naar maïs smaakte... Toen ik op de achterkant keek stond er op het ingrediëntenlabel: Maïs, kikkererwten en linzen 20%, groene erwten en zeezout.
Hetgeen wat er als eerst op het ingrediëntenlabel staat zit er het meest in. Hetgeen wat er als laatst opstaat zit er als minst in. Dus in dit geval zou een betere naam voor deze wafels zijn "Biologische maïswafels met een beetje kikkererwten en linzen."
Als voedselverpakkingen eerlijk zouden zijn
Hieronder nog een voorbeeld. Links zie je de echte verpakking en ernaast de verpakking met hoe het zou zijn als ze erop zouden zetten wat er daadwerkelijk in het product zit.
Deze thee klinkt heel gezond met 20 soorten kruiden. Maar als je dan naar de ingrediënten kijkt, bevat het slechts 1,5% kruidenextract en 92% suiker.
Ooit van "lokingrediënten" gehoord? Met deze ingrediënten worden consumenten verleid een product te kopen. Het wordt groot op de verpakking weergegeven, terwijl het vaak maar sporadisch aanwezig is. In dit geval is dat Matcha. Als je bij de ingrediëntenlijst kijkt, zit er maar 0,007% Matcha theepoeder in. Verwaarloosbaar dus.
Het was ook voor mezelf weer even een reminder om altijd de ingrediënten te controleren. Want hoewel er op mijn andere wafels wél op de voorkant staat wat er daadwerkelijk inzit, hoeft dat bij een vergelijkbaar product niet zo te zijn. Dus blijf altijd zelf opletten en laat je niet misleiden.
Waar wil je op letten?
Laten we bijvoorbeeld nog eens terugkomen op de "Franse Frietjes". Wat heb je nodig voor friet? Nou, aardappel dat is zeker. En normaal gesproken bevat friet (zoals diepvriesfriet) een soort olie, zoals zonnebloemolie. Maar dat is het.
Van de 33 zakken diepvriesfriet vond ik er slechts 9 die maar twee ingrediënten bevatten. Dus slechts 27%.
Lees dus altijd het etiket. Want als het er te mooi uitziet om waar te zijn is dat in veel gevallen ook zo.
-
Bevat het meer dan 5 ingrediënten? Dan is het in de meeste gevallen sterk bewerkt.
-
Staan er dingen op waar je grootmoeder nog nooit van heeft gehoord? Dan zal je lichaam het niet nodig hebben.
Perfectie van imperfectie
Ik ben voorstander van de 80-20 regel. 80% van de tijd geniet ik van dingen die mijn lichaam en darmen nodig hebben, zoals vlees, vis, bonen fruit, noten, pitten, zaden en heel veel groente.
De andere 20% van de tijd eet ik dingen die mijn lichaam niet nodig heeft. En dan kan ik best eens genieten van wat chips, af en toe een frietje, ijsje of een (glutenvrij) taartje. Maar als je dan toch voor iets kiest wat je lichaam niet nodig heeft, vergelijk dan altijd even wat verpakkingen of je de variant kunt vinden met de minste toevoegingen.
Maak er een sport van en blijf genieten!
Lieve gezonde groetjes,
Lizzie
Ken jij nog meer misleidende verpakkingen? Laat het me weten in de reacties hieronder.
Bron foto's #eerlijkeverpakkingen: foodwatch.org
Reactie plaatsen
Reacties