☀️Zon, Vitamine D en Darmgezondheid

Gepubliceerd op 20 augustus 2024 om 14:25

De zomer is de perfecte tijd om je vitamine D-niveaus op peil te brengen. Vitamine D is niet alleen belangrijk voor sterke botten, maar speelt ook een cruciale rol in je darmgezondheid. Hier is hoe en waarom je optimaal kunt profiteren van de zon:

Waarom Vitamine D Essentieel is voor je Darmen

Vitamine D ondersteunt je immuunsysteem, inclusief de immuuncellen in je darmen. Een goede balans van deze vitamine helpt bij het reguleren van ontstekingen en bevordert de diversiteit van je darmflora. Dit draagt bij aan een gezondere spijsvertering en een gezondere darmbarrière.

Hoe de Zon Helpt

De meest natuurlijke manier om vitamine D aan te maken is via zonlicht. Wanneer je huid wordt blootgesteld aan UVB-straling, start je lichaam de productie van deze belangrijke vitamine. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal 20-30 minuten in de zon doorbrengt, afhankelijk van je huidtype en waar je woont.

Veilig Genieten van de Zon

Hoewel zonlicht belangrijk is, wil je je huid natuurlijk ook beschermen tegen schade. Hier zijn een paar tips:

  • Vermijd de sterkste zonuren tussen 12:00 en 15:00.
  • Bouw het langzaam op en ga niet meteen volle bak in de zon als je nog amper zon hebt gezien.
  • Bescherm je gezicht altijd met zonnebrand (anti-veroudering enzo. 👱‍♀️).
  • Stel je lichaam eerst 20-30 minuten bloot aan de zon, afhankelijk van het tijdstip en je huidtype. Smeer je daarna in met zonnebrand. Zonnebrand voorkomt verbranden, maar blokkeert wel de opname van vitamine D.
  • Eet gezonde voeding. Suikers en te weinig groenten zorgen voor ontsteking en verhogen de kans op verbranden. Antioxidanten in felgekleurde groenten en fruit (zoals bessen en broccoli) beschermen je huid tegen zonneschade door vrije radicalen die vrijkomen door de zon te neutraliseren. Dus eet de 🌈!
  • Neem Omega-3 visolie. Dit remt ontsteking en kan bijdragen aan een gezondere huid die beter beschermd is tegen UV-schade (ik merk dat ik veel minder snel verbrand dit jaar met de visolie van Eqology icm bovenstaande tips).

Suppletie als Standaard

We denken vaak dat we het hele jaar door vitamine D aanmaken als we buiten zijn. Dit is helaas niet het geval. In Nederland is de zonkracht alleen sterk genoeg in de zomermaanden (juni, juli en augustus). Maar als je weinig buiten bent overdag, veel kleding draagt, of als de zomer tegenvalt en er weinig zon is, zorg dan ook in de zomer voor vitamine D-suppletie. Wil jij weten welke goed is? Stuur een mail met het woord ZON! en dan stuur ik je informatie voor goede vitamine D. 

Meten = Weten

Heb je een lage weerstand, last van neerslachtigheid, vermoeidheid, pijnlijke gewrichten of bloedend tandvlees? Dan kan je vitamine D-niveau aan de lage kant zijn. Je kunt dit via de huisarts laten meten. Alles boven de 50 nmol/L wordt gezien als ok bij de huisarts. Echter voelen de meeste mensen zich pas echt goed bij een vitamine D-spiegel van minimaal 75 nmol/L. Vraag dus altijd zelf je waardes op en suppleer vitamine D altijd in samenspraak met een gezondheidsprofessional voor advies op maat.

 

Everybody & Every Body is different.😉

Jouw Zomerstrategie voor Optimale Darmgezondheid

De zomer biedt weer een mooie kans om je vitamine D-status een boost te geven en daarmee je darmgezondheid te ondersteunen. Door dagelijks 20-30 minuten in de zon door te brengen, lekker veel buiten te zijn, gezonde voeding te kiezen, en je huid goed te beschermen, werk je niet alleen aan een gezonde huid, maar ook aan een optimale balans in je darmflora. 

 

 

Vergeet niet dat supplementen een waardevolle aanvulling kunnen zijn als je niet voldoende vitamine D uit zonlicht haalt. Geniet van de zomer, zorg goed voor jezelf en geef je darmen de steun die ze verdienen! 

 

Lieve gezonde groetjes, 
Lizzie

 

Slik jij ook het hele jaar vitamine D? Laat het me weten in de reacties hieronder. 

 

Bron: https://www.orthokennis.nl/nutrienten/vitamine%20D

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.