Prikkelbare Darm Syndroom: Oorzaken en Oplossingen

Gepubliceerd op 19 april 2024 om 08:03

Wereldwijd worstelt 10-23% van de volwassenen met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).¹  Maar wat is het Prikkelbare Darm Syndroom nou eigenlijk? Wat veroorzaakt PDS? En kun je het met leefstijl en voeding zelf onder controle krijgen?

Wat is het Prikkelbare Darm Syndroom? 

Het Prikkelbare Darm Syndroom kan veel verschillende vormen aannemen. Zoals buikkrampen, buikpijn, een opgezette buik, winderigheid, wisselende ontlasting, constipatie of juist dunne ontlasting. 

 

Voordat de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom wordt gesteld, sluiten huisartsen en mogelijk specialisten eerst verschillende mogelijke oorzaken uit, afhankelijk van de specifieke symptomen. Dit omvat veelvoorkomende allergieën, schildklierproblemen, Coeliakie, ontstekingen en ontstekingsziektes zoals Colitis Ulcerosa en Crohn, evenals de aanwezigheid van poliepen, tumoren, parasieten en ziekteverwekkers.

 

Maar wat als alles uitgesloten is en ze niks vinden?

 

Diagnose Prikkelbare Darm Syndroom

Aan de hand van bepaalde criteria (Rome IV) krijg je dan de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom.

 

Je hebt de diagnose en wat dan?

 

Het zit zo: PDS is geen eenduidig probleem. Ieders ervaring is uniek, met verschillende triggers en symptomen. Het is als een puzzel en Gut Vibes is er om je te helpen die op te lossen. Dus bij deze 8 mogelijke oorzaken en bijbehorende tips voor het Prikkelbare Darm Syndroom:

 

Mogelijke oorzaken Prikkelbare Darm Syndroom

1. Bewerkte voedingsmiddelen & te weinig vezels

De bacteriën in jouw darmen zijn een kei in vermenigvuldigen. Maar alleen de bacteriën vermenigvuldigen die jij te eten geeft. Eet jij veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen, dan gaan de "verkeerde bacteriën" er mee aan de haal. Honger jij jouw "goede bacteriën" die van vezels en groente houden uit, dan krijg je een scheve verhouding aan bacteriën in je darmen. Je goede bacteriën kunnen hun functies niet goed meer uitvoeren, zoals je darmen herstellen, je darmen gezond houden en jou energie geven. Een onbalans in bacteriën kan een mede-oorzaak zijn van PDS-klachten. 

Oplossing: 

Eet meer onbewerkte voedingsmiddelen (een beetje fruit, onbewerkte granen, noten, pitten, zaden, bonen, vlees, vis, gezonde vetten, gefermenteerde producten en heel veel groente) en eet minder bewerkte voedingsmiddelen (alles uit de fabriek en met een barcode zullen we maar zeggen). 

 

2. SIBO

4 - 78% van de mensen met het Prikkelbare Darm Syndroom heeft een SIBO (Small Intestinal Bacterial Overgrowth).²  Oftewel, ze hebben een overgroei aan bacteriën in hun dunne darm. Die bacteriën horen daar niet thuis, maar eten wel gezellig mee met jouw halfverteerde voedselbrij. Wat kan leiden tot gasvorming, een opgeblazen gevoel en andere PDS symptomen. 

Oplossing: 

Een natuurlijke remedie? Eet met tussenpozen! 🍽️ Kies voor drie maaltijden per dag, zodat je lichaam voldoende tijd krijgt om voedsel te verwerken. Rommelt je buik? Dat is (meestal) niet dat je honger hebt, maar dat is het "Migrerend Motor Complex" dat ongewenste bacteriën uit je dunne darm spoelt. Onthoud dat dit "schoonmaak"-proces van je dunne darm stopt zodra je begint te eten. 

 

3. Glutensensitiviteit

Wanneer je wordt gediagnostiseerd met PDS wordt vaak in eerste instantie gecontroleerd of je de auto-immuunziekte coeliakie hebt. Wanneer dit uitgesloten is, kun je nog steeds gevoelig zijn voor gluten. Gluten is een eiwit in spelt, tarwe, rogge, gerst en kamut en alles wat daarmee gemaakt is zoals koekjes, pasta, pizza en brood. 

 

Oplossing:

Probeer gluten twee weken uit je dieet te halen en houd een voedingsdagboek bij om te zien of je je beter gaat voelen. Glutensensitiviteit wordt meestal niet getest bij de huisarts, dus hier zul je in veel gevallen zelf achter moeten komen. Wanneer je glutenvrij gaat eten, zorg wel voor goede begeleiding van een diëtist of OERsterk leefstijlcoach. Zij leren jou hoe je gezond glutenvrij eet, zonder vitaminetekorten te ontwikkelen. 

 

4. Overgevoeligheden

Bij de huisarts en in het ziekenhuis wordt vaak alleen getest op allergieën. Maar naast een allergische reactie kun je ook overgevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen, wat ook behoorlijk wat klachten kan geven. 

Oplossing: 

Laat dit testen of kijk met een voedingsdagboek of je kunt achterhalen welke voedingsmiddelen klachten geven. 

 

5. Histamine intolerantie

Lees hier alles over in deze blog

 

6. Maagzuur & enzymtekort 

Je spijsvertering gaat van mond tot kont. Kauw je niet goed, maak je niet genoeg maagzuur aan of heb je een enzymtekort? Dan gaat de voorvertering van je voedsel niet echt lekker en kun je later in je spijsverteringskanaal klachten krijgen. Stress is hier een van de veroorzakers van (zie volgende punt). 

 

7. Chronische stress

Tijdens stress en angst kan je eten niet lekker verteren.

De energie gaat naar de spieren en hersenen, maar weg van de spijsverteringsorganen, wat kan leiden tot een maagzuurtekort, lage pancreasenzym productie, verminderde galproductie etc.

Oplossing:

Leer hier meer over in de gratis Masterclass "Eerste Hulp bij Darmklachten". Ook zijn er apps die de communicatie tussen je brein en je darmen kunnen verbeteren, wat voor veel mensen met PDS verlichting kan geven. De app heet Nerva, en je kunt hem 7 dagen gratis uitproberen. Ik heb hem zelf nog niet geprobeerd, maar volgens de reviews zou het veel kunnen helpen.  

 

8. Serotonine tekort 

Maar liefst 90% van het 'gelukshormoon', serotonine, wordt in je darmen geproduceerd.* Chronische stress, voedingstekorten en ontstekingen kunnen serotonine uitputten. Een gebalanceerd darmmicrobioom, gevoed met voldoende prebiotische vezels, is essentieel voor voldoende serotonine. Een disbalans kan leiden tot tekorten. Je kunt last krijgen van PDS-klachten zoals constipatie, omdat de darmwand zich niet goed meer kan ontspannen (dit is een van de taken van serotonine). 

Oplossing:

Bij ontstekingen gebruikt het immuunsysteem de bouwstenen voor serotonine om de ontsteking te bestrijden, waardoor er te weinig overblijft voor ons "gelukshormoon". Laaggradige ontsteking staat aan de grondslag van bijna alle Westerse Welvaartsziekten. Het remmen van laaggradige ontstekingen is dus heel belangrijk voor onze algehele fitheid en vitaliteit. Voor het remmen van laaggradige ontstekingen staat een goede verhouding van het ontstekingsremmende Omega-3 en ontstekingsbevorderende Omega-6 aan de basis. Leer hier meer over in de Masterclass

 

Conclusie

Het is geen "one-size-fits-all" en er is helaas ook geen wonderpil. Bij iedereen met het Prikkelbare Darm Syndroom kunnen de klachten een andere oorzaak hebben. En dat jij het fantastisch doet op probiotica wil niet zeggen dat dat voor jouw buurvrouw ook werkt.

 

Dus, wil jij erachter komen waar jouw darmklachten vandaan komen? In de "7-Week Gut Reset" werken we in zeven weken van mond tot kont om erachter te komen waar jouw darmklachten vandaan komen en hoe we ze op kunnen lossen doormiddel van voeding en leefstijl. Zodat jij je weer fit en energiek voelt. Ben je er klaar voor om jouw darmgezondheid serieus te nemen? Of wil jij anderen daarmee helpen? Doe dan nu mee

 

Dit is wat ik weet over PDS, maar vind vooral je eigen waarheid. Ga op onderzoek uit en kijk welke waarheid bij jou past! 

Lieve gezonde groetjes, 
Lizzie

 

Welke tip heb jij iets aan gehad of ga jij uitproberen? Laat het me weten in de reacties. 

 

¹ https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fmed.2022.922063/full

² https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5347643/

*Officieel is serotonine een neurotransmitter, maar ik heb het even zo gelaten om het niet te ingewikkeld te maken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.