Van je Eczeem Af

Gepubliceerd op 30 april 2024 om 11:08

Heb jij veel last van eczeem? In recent onderzoek hebben ze ontdekt dat er een link is tussen je darmgezondheid en je huid. Maar wat kun je nou doen om minder eczeem te hebben? Het niet alleen te onderdrukken met corticosteroïdenzalf, maar de onderliggende oorzaak aan te pakken?

De huid als afspiegeling van je darmen. 

We hebben triljoenen micro-organismen in en op ons lichaam, zoals bacteriën, schimmels, gisten en virussen. Deze organismen hebben veel verschillende effecten op ons lichaam.

 

De meeste van deze organismen leven in onze dikke darm. Dit is het darmmicrobioom. Het darmmbicrobioom is "de moeder" van alle microbiomen in ons lichaam. Als je darmmicrobioom uit balans is, heeft dat ook gevolgen voor het microbioom op andere plaatsen in je lichaam, zoals je huid, wat zich kan uiten in eczeem of huiduitslag. Een gezonde darm is dus essentieel voor een gezonde huid.

 

Onderliggende oorzaak

Eczeem is geen huidziekte maar een ontstekingsaandoening. Maar waar komt die ontsteking vandaan? En hoe kunnen we die ontsteking remmen? Tegenwoordig wordt veel corticosteroïden zalf gesmeerd en dit kan zeker helpen, maar pakt niet de oorzaak aan. We moeten dus opzoek naar de oorzaak van de ontsteking. Wat zijn mogelijke oorzaken en oplossingen?

 

Hoe zorgen we voor een gezonde huid van binnenuit? 

1. Intoleranties en allergieën 

Als eerste is het belangrijk om erachter te komen voor welke voedingsmiddelen jij  allergisch of overgevoelig voor bent. Vaak kan het weglaten van jouw "triggers" al enorm veel verschil maken. 

 

2. Ontstekingsbevorderende voeding en eczeem

Ook kunnen bepaalde voedingsmiddelen ontsteking in ons lichaam bevorderen.

 

Een van de dingen die bewerkte producten minder gezond maakt is doordat er in veel van deze voedingsmiddelen Omega-6 vetten zitten. Omega-6 is een vetzuur dat ontsteking bevorderd in ons lichaam. De tegenhanger is het vetzuur Omega-3, die remt juist ontsteking. Beide moeten in balans zijn. 

 

We krijgen enorm veel Omega-6 vetzuren binnen via onze voeding. Omega-6 zit in dingen als chips, nootjes, friet en borrel hapjes, koek en plantaardige boter. 

 

Maar ook in gele geraffineerde oliën zoals soja-olie (en producten die hiervan gemaakt zijn), en zonnebloemolie, die veelal gebruikt wordt voor het frituren van snacks zoals bitterballen, calamaris, friet en chips. Al deze voedingsmiddelen worden gebakken in Omega-6 ontstekingsbevorderende vetten...

Dus je begrijpt misschien wel waarom we allemaal zo ontstoken raken door ons huidige westerse voedingspatroon. Daarnaast krijgen we te weinig van het ontstekingsremmende vetzuur Omega-3 binnen, met als belangrijkste bron vette vis en algen. En dat is niet bevordelijk voor onze darmgezondheid en onze huid.

 

Ongezonde cellen

Omega-3 en Omega-6 maken deel uit van het celmembraan van al onze 37 biljoen cellen. Jouw cellen zijn de bouwstenen van jouw welzijn. Dus, als je streeft naar vitaliteit, energie, en welzijn bent, dan moet je starten bij je cellen. 

 

Omega-3 remt ontsteking en zorgt ervoor dat je soepele cellen houdt. Het zorgt ervoor dat je voedingsstoffen goed kunt opnemen en afvalstoffen goed uit kunt scheiden. Aan de andere kant maakt Omega-6 de cel wat stugger en bevorderd ontsteking. De balans tussen deze twee moet dus goed zijn om de cel goed te laten werken. 

 

Maar zoals we net hebben geleerd krijgen we met ons westerse voedingspatroon enorm veel ontstekingsbevorderende Omega-6 vetten binnen en te weinig Omega-3 vetten.

 

Oftewel.. we zijn totaal uit balans. Wat gebeurt er dan in die cel?

Dan kun je slecht doorlaatbare cellen krijgen, die zijn ook stug en dan kan de cel niet goed meer voedingsstoffen opnemen, maar zichzelf ook niet goed meer reinigen, dus de afvalstoffen kunnen er ook niet goed meer uit, en dat kan allerlei vervelende klachten geven.

Dus een goede Omega-3 / Omega-6 balans is heel belangrijk voor een goede darmgezondheid en een gezonde huid.

 

Ontsteking remmen

Dus hoe zorgen we voor deze goede balans? 

 

Zorg dat je de laaggradige ontsteking in je lichaam remt en neem minder "omega-6 ontstekingsbevorderende vetten" en ga voor meer omega-3 ontstekingsremmende vetten".

 

Deze Omega-3 vetten kun je binnen krijgen door 4 a 5 keer per week vette, wilde vis te eten met het MSC keurmerk, maar als je dit een te duur grapje vindt, als je duurzaamheid belangrijk vindt en als je niet de gifstoffen uit de zee binnen wilt krijgen, ga dan voor een hoogwaardige omega-3 olie. 

Resultaat

Dit is een heel recent resultaat van iemand die echt radeloos was en aan de prednison moest omdat ze geen oplossing meer konden vinden voor haar huidprobleem.

 

Na 3 maanden een specifieke soort visolie in combinatie met extra vitamines en een aanpassing van haar voedingspatroon zag het er zo uit.

 

Wil jij testen hoe het met jouw Omega-3 / Omega-6 balans zit? Stuur dan een mailtje naar info@gutvibes.nl of een berichtje via WhatsApp.

 

3. Collageen voor darm en huid

Collageen speelt een belangrijke rol bij het behoud van een gezonde darmwand. De darmwand bestaat uit verschillende lagen, waaronder een laag collageen, die de structuur en integriteit van de darmwand ondersteunt.

 

Wanneer er voldoende collageen aanwezig is, helpt dit de darmwand stevig te houden en voorkomt het dat schadelijke stoffen en micro-organismen gemakkelijk door de darmwand kunnen lekken ("leaky gut"), wat kan leiden tot ontstekingen en andere gezondheidsproblemen. Vanuit onze darmen wordt collageen naar de rest van ons lichaam verspreidt, dus ook naar de huid.  

Als je collageen neemt zal het zich eerst richten op de plekken waar het het hardst nodig is, dus eerst de darm en andere "vitale organen" en als die allemaal gezond zijn, dan zul je het pas in de huid zien. En dat maakt ook waarom sommige mensen super snel resultaat zien met het gebruik van een bepaalde soort collageen, en anderen pas na 8 maanden.

 

4. Voldoende voedingsstoffen

Andere belangrijke voedingsstoffen naast collageen en Omega-3 voor huidgezondheid zijn zink, vitamine D, magnesium en vitamine A. 

 

5. Relax, take it easy

Stress, daar worden je darmen niet blij van. Het opent als het ware de deuren van onze darmwand, maar niet op een goede manier. Bij langdurige stress blijven die deuren te lang openstaan, waardoor ongewenste 'gasten' naar binnen kunnen glippen. Denk aan gifstoffen en onverteerde eiwitten.

 

Eenmaal in je bloedbaan gaat je afweersysteem zich ermee bemoeien, met ontstekingen als gevolg. Dus, kijk wat jij kan doen om wat meer te ontspannen. Is dat yoga, mediteren, een boekje lezen. Kijk wat bij jou past. 

 

6. Huidmicrobioom tips

  • Douche niet te lang, te vaak en te warm, want daar droogt je huid van uit. 
  • Gebruik alleen zeep onder je oksels en was de rest gewoon met water, tenzij je er echt een smeerboel van hebt gemaakt.
  • Ga tuinieren, loop op blote voeten. We hebben contact met goede levende bacteriën op onze huid nodig, dus wroet lekker met je handen in de aarde en loop op je blote voeten in het bos (dit laatste werkt ook nog ontstressend, dus dubbele tip).  
  • Eet gezond. Eet wat de natuur ons gegeven heeft en laat bewerkte voeding zoveel mogelijk in de supermarkt. 
  • Drink voldoende water of kruidenthee (1,5 - 2 liter per dag). 
  • Wees kritisch op je huidverzorging en gebruik natuurlijke middelen, zoals sheabutter en kokosolie. Ik maak mijn eigen bodylotion en gezichtsreiniger en koop mijn producten bij  Natural Heroes, met deze link krijg je 10% korting

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.