Minder Hooikoorts Klachten

Gepubliceerd op 12 april 2024 om 12:00

Hoera het is lente! Maar helaas is daarmee ook het hooikoortsseizoen weer aangebroken. Maar wat kun je er nu naast pillen en neusspray op een natuurlijke manier aan doen? En hoe zorg je dat jouw histamine-emmer niet overloopt?

Hooikoorts en histamine

Loopneus, vermoeidheid, niezen, kriebelhoest, en rode jeukende ogen... Hooikoorts is een reactie van het immuunsysteem op rondvliegende pollen van bomen en grassen. Het stofje 'histamine' komt vrij als reactie op mogelijk schadelijke, lichaamsvreemde stoffen, zoals schadelijke bacteriën en virussen.

 

Histamine werkt als de uitsmijter van een club en zorgt ervoor dat ongenodigde gasten naar buiten worden gewerkt. In dit geval heeft de uitsmijter besloten dat onschuldig stuifmeel van grassen of bomen gevaarlijk is en werkt hij het naar buiten. Met als gevolg een vernauwde keel, loopneus en tranende ogen. Niet echt prettig...

 

Histamine komt dus bij iemand met hooikoorts veel vrij in de lente wat allergische klachten veroorzaakt. Maar er zijn ook andere manieren waarop histamine vrij kan komen. We gaan hier even dieper op in, want je wilt niet dat je histamine-emmer overloopt.

 

Warmte kan ook histamine vrijmaken, bijvoorbeeld tijdens een intensieve en langdurige work-out, en een onbalans in de darmflora kan leiden tot meer histamine producerende bacteriën.

 

Histamine vrijmakende voedingsmiddelen

Maar wist je dat voedingsmiddelen ook histamine kunnen bevatten? Als vuistregel geldt: Hoe ouder het voedsel, hoe meer histamine het bevat.

 

Oude kaas bevat bijvoorbeeld meer histamine dan jonge kaas en oudere vis of vis uit blik bevat meer histamine dan vers gevangen vis. Er zijn ook voedingsmiddelen die het vrijkomen van histamine in het lichaam kunnen triggeren.

 

Voorbeelden van histamine rijk en histamine vrijmakende voedingsmiddelen zijn: 

  • Gefermenteerde producten
  • Alcohol (vooral rode wijn)
  • Gerijpte kazen
  • Ingeblikte vis / vlees
  • Gezouten vlees zoals worstjes
  • Tomaten, avocado, chocolade en azijn

 

Mensen met een histamine intolerantie reageren op deze histamine-rijke en histamine-vrijmakende voedingsmiddelen.

 

DAO enzym to the rescue 

Wat gebeurt er als je deze voedingsmiddelen eet? Ingenomen histamine, van wat je eet en drinkt, wordt afgebroken door het enzym diamine-oxidase, of DAO. DAO-niveaus zijn het hoogst in de darmen en nieren, dus problemen in deze organen kunnen van invloed zijn op de afbraak van histamine.


Lage DAO-niveaus kunnen de histamineniveaus doen stijgen en mogelijk leiden tot histamine-intolerantie of chronische laaggradige ontsteking. Histamine-intolerantie is een pseudoallergie, het kan dezelfde symptomen hebben als allergieën, maar roept geen immuunrespons op.

 

Hoe vol is jouw histamine-emmer?

Zoals je ziet, zijn er verschillende manieren die verhoogde histaminewaarden veroorzaken.

 

Sommige mensen kunnen meer histamine verdragen dan anderen. Iedereen heeft zijn eigen persoonlijke drempel. Je krijgt pas symptomen wanneer je drempel wordt overschreden. Het is als een emmer die overloopt.

 

Sommige mensen hebben een grotere emmer dan anderen. Als je hooikoorts hebt in de lente, is je lichaam erg druk met het bestrijden van pollen en is je emmer al halfvol. Als je dan ook nog histamine-rijk voedsel eet en alcohol drinkt dat het DAO-enzym blokkeert, waardoor er nog meer histamine vrijkomt, kan je emmer overlopen.

 

Histamine arme voeding 

Naast voedingsmiddelen die histamine-rijk zijn of histamine vrijmaken, zijn er ook voedingsmiddelen die het tegenovergestelde effect hebben.

Enkele voorbeelden: 

  • Witlof
  • Bleekselderij
  • Komkommer
  • Verse groene kruiden
  • Verse gember 
  • Appel

 

Kruisreacties bij hooikoorts

Bij appel, let echter op kruisreacties. Kruisreacties? Wat zijn dat nou weer. 

 

Wanneer je hooikoorts hebt en allergisch bent voor de pollen van bomen en of grassen dan kan het zijn dat je ook reageert op bepaalde voedingsmiddelen omdat de eiwitten van de ene stof lijken op de eiwitten van de andere stof. Je kunt bijvoorbeeld een reactie krijgen van het eten van appels als je allergisch bent voor berkenstuifmeel. 

 

Graspollen:

  • mogelijke kruisreacties met appel, wortel, selderij, granen, kiwi, peulvruchten (vooral pinda's en soja), meloen, aardappel, tomaat

Stuifmeel van bomen (berk, hazelaar, els)

  • mogelijke kruisreacties met amandel, appel, abrikoos, wortel, selderij, kers, hazelnoot, perzik, pinda, peer, pruim, kiwi, soja, walnoot

 

Let wel op dat dit niet voor iedereen geldt. Dus maak vooral je eigen lijstje. Jij weet zelf het beste waar je op reageert. 

 

Wat kun je nog meer doen bij hooikoorts?

Ongeveer 70% van je immuunsysteem zit in je darmen. Een gezond en divers microbioom helpt mee om een sterk leger paraat te hebben om ziekteverwekkers tegen te gaan.

 

Je kunt je microbioom versterken met voeding, waaronder prebiotische vezels (uit o.a. knollen en bollen) en probiotica (gefermenteerde voeding of suppletie). Ook zijn voldoende vitamine D3, C en een goede Omega-3 index en ratio heel belangrijk voor het remmen van ontstekingen die ontstaan door hooikoorts en het vrijgekomen histamine.

 

Lieve gezonde groetjes, 
Lizzie

 

Wat doe jij om jouw emmer niet over te laten lopen en je immuunsysteem te versterken? Laat hieronder een reactie achter en laten we elkaar inspireren!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.