Waarom je Vaker Olijfolie Zou Mogen Eten

Gepubliceerd op 4 maart 2025 om 12:10

Olijfolie is misschien wel de meest gezonde olie die er is. Maar waarom is het zo gezond? Welke olie kun je het beste kiezen? Hoe zit het met bakken? Hoe bewaar je het en hoe weet je of het goede kwaliteit is? Lees het allemaal hieronder. Ontdek hoe olijfolie niet alleen je gerechten verbetert, maar ook je gezondheid en darmen een boost geeft.

Olijfolie is misschien wel de meest gezonde olie die er is. Het is afkomstig van het vruchtvlees van olijven🫒 en bevat verschillende heilzame stoffen zoals omega 9-vetzuren, squaleen, fytosterolen, vitamine E en polyfenolen.

 

Het kan verschillende gezondheidsvoordelen geven, zoals:

  1. Verlaagt risico op hart- en vaatziekten
    Olijfolie bevat vitamine E, dat vetten, zoals cholesterol, beschermt tegen oxidatie, en polyfenolen die de bloeddruk kunnen verlagen. Studies tonen aan dat mensen die veel extra vierge olijfolie gebruiken, een lagere kans op 🫀hart- en vaatziekten hebben.

  2. Ondersteunt gezonde cellen
    Olijfolie bestaat voor ongeveer 75% uit het omega 9-vetzuur oliezuur, dat essentieel is voor de opbouw van celwanden. Het zorgt ervoor dat cellen flexibeler zijn en beter kunnen communiceren.

  3. Werkt ontstekingsremmend
    Polyfenolen in olijfolie hebben een ontstekingsremmende werking en functioneren als antioxidanten.

  4. Krachtige kankerbeschermer & stralende huid
    De stof squaleen kan de vorming van kankerverwekkende stoffen remmen en celbeschadiging door vrije radicalen voorkomen. Polyfenolen helpen ontstekingen te verminderen, celbeschadiging tegen te gaan en de groei van kankercellen te remmen.

  5. Essentieel voor hormonen en vitamine D
    Squaleen is ook belangrijk voor de aanmaak van steroïde hormonen en vitamine D ☀️. Het beschermt ook de huid tegen veroudering en schade door vrije radicalen. 

Therapeutisch gebruik

Olijfolie kan ook op therapeutische basis worden gebruikt, vooral op een lege maag. Het nemen van een eetlepel extra vierge olijfolie op een lege maag kan de spijsvertering stimuleren, de darmgezondheid bevorderen💩 en je een vol gevoel geven. Ikzelf heb het een hele tijd gedaan om mijn darmgezondheid te ondersteunen. Nu neem ik een halve eetlepel bij mijn ontbijt.

 

Wat voor olijfolie moet je kiezen?

De beste keuze is extra vierge olijfolie van de eerste persing. Dit type olie bevat de meeste gezondheidsbevorderende stoffen. Let ook op het oogstseizoen; olijfolie van vroeg geoogste olijven heeft vaak een hoger antioxidantgehalte en een pittigere smaak 🌱. Zorg ervoor dat je koudgeperste en ongeraffineerde olijfolie hebt. Dit is essentieel om de voedingsstoffen en antioxidanten optimaal te behouden. Biologische varianten zijn vaak beter omdat ze meer antioxidanten bevatten en minder bestrijdingsmiddelen.

 

✨Voor de meeste gezondheidsvoordelen wil je dus: Biologische, ongeraffineerde, koudgeperste, extra vierge olijfolie van de eerste persing van vroeg geoogste olijven. 


Verhit je olijfolie?

In principe kun je bakken🍳 in olijfolie, maar zorg ervoor dat het niet gaat roken. Zodra de olie begint te roken, kan dit duiden op afbraak van de voedingsstoffen en het ontstaan van ongezonde verbindingen. Het is ideaal om olijfolie koud te gebruiken, bijvoorbeeld over salades of aan gerechten toe te voegen wanneer ze van het vuur zijn. Ook lekker door je (kokos)yoghurt of over vanille ijs. 

 

Nederlanders bakken massaal in lampenolie

In Nederlandse supermarkten wordt naast extra vierge olijfolie ook milde en klassieke olijfolie verkocht. "Ideaal om in te bakken" zeggen ze. De olijven uit deze olie worden echter niet geplukt van de boom; dit zijn de aangevreten🐛 en verrotte olijven die al op de grond liggen. Vroeger gebruikte ze deze olijven om lampenolie van te maken. Nu hebben ze er een trucje voor bedacht om het toch te kunnen verkopen. Door het te raffineren (zuiveren, ontzuren, wassen, drogen, bleken, deodoriseren en filteren) kunnen ze het nu verkopen als "milde en klassieke" olijfolie. En daar bakken wij onze aardappeltjes in. Jammie...

Hoe bewaar je olijfolie?

Extra vierge olijfolie heeft een houdbaarheid van 24 maanden. Na opening is het het beste om de olie binnen 12 maanden op te maken om de gezondheidsvoordelen te behouden. Bewaar de olijfolie op een koele, donkere plaats, bij voorkeur in een donkere fles, om de kwaliteit te beschermen tegen licht en warmte.

 

De beste olijfolie ter wereld

Als je voor echte topkwaliteit wilt gaan kijk dan naar de 🥇Flos Olei en klik op "selected companies". Dit is een internationale ranglijst van de 500 beste olijfolieproducties (van extra vierge olijfolie) ter wereld. 

 

Hoe test je de kwaliteit van olijfolie?

  1. Kristallisatie: Zet je olijfolie een dag in de koelkast. Als de olie troebel of dikker wordt, kan dit een teken zijn van een goede kwaliteit. Als dit niet het geval is, wil dat niet meteen zeggen dat je olijfolie slecht is. Kijk dus ook altijd naar de certificering op de verpakking. ;-)

  2. Smaaktest: Olijfolie met een sterke, pittige smaak heeft vaak een hoger gehalte aan polyfenolen en antioxidanten. Probeer verschillende soorten en ontdek welke jij het lekkerst vindt!

Dus, de volgende keer dat je in de supermarkt staat, laat je niet misleiden door de 'milde' en 'klassieke' olijfolie. En ga voor het gezonde goud. 

 

Ik ben zelf dol op het ontdekken van nieuwe, lekkere olijfoliën. Heb jij al een favoriet die je met me wilt delen? Ik hoor graag jouw ervaringen! 

 

Lieve gezonde groetjes,
🙏 Lizzie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.