Alles over Dunne Ontlasting

Gepubliceerd op 15 oktober 2024 om 12:57

Je zit rustig op de bank en ineens moet je naar de wc. Je kunt het niet meer ophouden. We hebben het allemaal wel eens meegemaakt.  Maar wat als je hier nu vaker last van hebt? Dunne ontlasting kan super irritant zijn en je leven flink beïnvloeden. 

Mogelijke oorzaken van dunne ontlasting zijn onder andere:

  1. gebrek aan vet, vezels 
  2. te snel werkende schildklier
  3. tekort aan maagzuur en/of spijsverteringsenzymen
  4. slecht werkende lever
  5. overgevoeligheid, intolerantie of allergie 
  6. parasieten of ziekteverwekkende bacteriën
  7. te weinig goede darmbacteriën 
  8. te veel koffie
  9. stress

Wat kun je eraan doen:

1. Eet voldoende vezels 🥦🥕

Eet voldoende vezels. Vezels trekken water aan en creëren zo volume in je darmen. Hoe meer volume, hoe minder waterig het eruit komt. Tarwe bevat de minst interessante vezels voor je darmen. Haal daarom je vezels uit groenten, peulvruchten, fruit, noten en zaden in plaats van uit brood.

 

Probeer 500 gram groenten per dag te eten. Ik weet dat dat als veel klinkt, maar het kan door groenten bij twee maaltijden te eten. Dus een groenteomelet of een extra paprika bij je ontbijt, een salade of soep tijdens de lunch en 's avonds de helft van je bord vullen met groenten. Drink ook voldoende water gedurende de dag.

 

2. Ode aan de bottenbouillon 🦴

Als je langere tijd dit soort niet-vaste ontlasting hebt, kun je tekorten aan vitamines, mineralen en water krijgen omdat je darmen niet de kans krijgen om genoeg uit de ontlasting te halen, omdat het er te snel uit gaat. Aan de andere kant, geef je je lichaam wel genoeg mineralen en vitamines? Eet je genoeg groenten? Of is het vooral bewerkt voedsel? Tegenwoordig bevatten onze groenten minder vitaminen dan vroeger, dus is het extra belangrijk om er genoeg van te eten. 

 

Haal je vitamines uit groenten en voeg extra mineralen toe uit Keltisch zeezout of bottenbouillon. Begin je dag met een glas water en een snufje Keltisch zeezout. Dit geeft je lichaam het kleine beetje mineralen dat het nodig heeft om vitaminen en mineralen beter op te nemen gedurende de dag. 

 

Als je 's ochtends als eerste bottenbouillon drinkt, werkt dat hetzelfde, zo niet beter. Als dit niet echt je ding is, kun je je rijst ook koken in bottenbouillon en het later op de dag eten of toevoegen aan je stoofpot. Zorg ervoor dat je bottenbouillon hebt ingevroren en klaar hebt voor elk moment. 

 

3. Even geen (toegevoegde) suiker 🍰🍫

Een dieet met veel suiker kan ook het darmmilieu negatief beïnvloeden. Bepaalde slechte bacteriën in je darmen zijn namelijk dol op suiker. Hoe meer je ze geeft, hoe groter de kolonie wordt (want als er iets is waar bacteriën goed in zijn, is het zich vermenigvuldigen). Als de kolonie te groot wordt en je je goede bacteriën niet genoeg vitaminen en mineralen geeft uit peulvruchten, noten, zaden, fruit en groenten, nemen de slechte bacteriën het over, wat allerlei problemen kan veroorzaken. 

 

Ga bij jezelf eens na hoeveel toegevoegde suiker je eigenlijk eet. Begin met het lezen van de etiketten op je eten en drinken. 

 

4. Intoleranties of allergieën 🤧

Dit soort dunne ontlasting zie je vaak bij mensen met een lactose-intolerantie. Maar ook gluten, fructose, histamine of andere voedingsstoffen kunnen de boosdoener zijn. Houd een voedingsdagboek bij en kijk of je jouw ontlasting kunt linken aan jouw voeding. 

 

5. Geen koffie ☕️

Koffie stimuleert de spieren van de darmwand en is zo een natuurlijk laxeermiddel. Als je elke dag een paar keer koffie drinkt, verminder dan de koffie een paar weken, volg de andere adviezen op en kijk wat het voor je doet.

 

6. Probiotica 🦠

Het toevoegen van goede probiotica kan helpen de balans in de darmen te herstellen.

 

7. Emoties 😬😫🥴

Onze emoties hebben ook veel effect op onze darmen, net zoals stress dat heeft. Je ziet het vaak al terug in onze taal. "Iets op je lever hebben", "Ik schijt 7 kleuren stront," "Iets niet kunnen verteren." Emoties moet je lichaam, net als eten, ook verwerken. Spanning, angst, boosheid, nervositeit, verdriet, het gevoel van onveiligheid, het gevoel niet gezien te worden en onverwerkt trauma zijn dingen die je vaak ziet bij deze dunne ontlasting. Dus neem je emoties serieus. 

 

8. Watermeloen

Dit is een "quick fix". Toen ik in Albanië was (prachtig land trouwens) at ik iets waar ik allergisch voor was, wat resulteerde in diarree en een heel slecht gevoel. Ik wist dat het enige wat ik kon doen was mezelf naar een winkel slepen en wat cola halen, dan zou ik me beter voelen. Ik vertelde mijn plan aan een Italiaanse kok in het hostel en hij zei dat ik gek was, "je gaat toch niet serieus die troep in je stoppen!".

 

Dus ik vertelde hem dat dit het enige was dat hielp. Hij zei, echt niet. Haal een watermeloen. Ik geloofde hem niet, maar hij was zo overtuigend dat ik het probeerde...

 

Na een tijdje kwam ik terug in het hostel met een enorme watermeloen. Het was de sappigste, zoetste en lekkerste watermeloen die ik ooit had geproefd en het beste was dat mijn diarree ophield en ik me een miljoen keer beter voelde. De Italiaanse kok vertelde me dat dit kwam doordat er veel water, vezels en mineralen in zaten en dat zijn precies de dingen die je nodig hebt als je dunne ontlasting hebt.

Dus als het watermeloenseizoen is, probeer dit dan eens en kijk of het voor jou ook werkt. *Zo kies je een sappige watermeloen. En zo ja, laat het me weten in de reacties! Dat vind ik leuk.😊

 

Samen streven we naar gezonde darmen en een vitaal leven! 

 

Lieve gezonde groetjes, 

Lizzie

 

PS: En houdt jouw dunne ontlasting langer aan? Ga er dan altijd even mee naar de huisarts.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.