Waarom je niet zomaar Glutenvrij mag eten

Gepubliceerd op 16 mei 2024 om 08:05

Gluten. Je hebt er vast wel eens van gehoord. 

Maar wat zijn gluten eigenlijk? Waarom maken zoveel mensen zich er druk om? Is het oké om zomaar glutenvrij te gaan eten? En wat is gezond glutenvrij? Laten we daar eens induiken vandaag. 

Wat zijn gluten? 

Gluten zijn eiwitten die voorkomen in gerst, rogge, tarwe, kamut en spelt, en in producten die daarvan gemaakt zijn zoals brood, cornflakes, koekjes, pasta en pizza.

 

Tegenwoordig eten we meer gluten dan ooit tevoren. We krijgen ze elke dag binnen, van ontbijtgranen tot pasta, en soms een koekje tussendoor.

 

Maar waarom is dat een probleem?

Veel mensen ervaren vage klachten die niet weggaan, zoals een opgeblazen gevoel, huiduitslag, buikpijn, depressie, gewrichts- of spierpijn, en vermoeidheid, en gluten worden als eerste verdachte voedingsmiddel aangewezen.

 

Onze darmcellen zijn verbonden door tight junctions, die normaal gesloten zijn. De voedingsstoffen worden via de cel in de bloedbaan opgenomen. Gluten activeren echter een stof die deze tight junctions opent, wat kan leiden tot een "lekke" darm, waarbij ongewenste stoffen het lichaam binnenkomen en een ontstekingsreactie veroorzaken.

 

Wil je glutenvrij eten proberen?

Als je vermoedt dat gluten jouw klachten verergert, doe dan eerst deze quiz om coeliakie uit te sluiten, een auto-immuunziekte tegen gluten. Je moet namelijk nog steeds gluten eten om vast te stellen of je coeliakie hebt.

 

Als je geen coeliakie hebt, kun je nog steeds gevoelig zijn voor gluten. Probeer gluten twee weken uit je dieet te halen en houd een voedingsdagboek bij om te zien of je je beter gaat voelen. Glutensensitiviteit wordt meestal niet getest bij de huisarts, dus hier zul je in veel gevallen zelf achter moeten komen. Wanneer je glutenvrij gaat eten, zorg wel voor goede begeleiding van een diëtist of OERsterk leefstijlcoach. Zij leren jou hoe je gezond glutenvrij eet, zonder vitaminetekorten te ontwikkelen. Hieronder vast wat tips. 

 

Hoe eet ik gezond glutenvrij? 

Vervang gluten zoveel mogelijk door van nature glutenvrije producten. De glutenvrije vervangers bevatten namelijk vaak erg veel zout, suiker en weinig vezels. Dus in plaats van glutenvolle pasta kies dan voor (zoete) aardappelen, rijst, quinoa, boekweit enzovoorts. 

 

Laten we samen streven naar een gezonde en gelukkige darm!

 

Lieve gezonde groetjes,

Lizzie

 

Wat zijn jouw favoriete gezonde glutenvrije producten? Laat het weten in de reacties hieronder. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.