In onze drukke wereld lijkt het alsof we 24/7 'aan' moeten staan. Werk, gezin, sociale verplichtingen, en die verwachtingen die we onszelf opleggen, het is soms gewoon te veel. We leggen de lat hoog, willen aan allerlei normen voldoen, en wat krijgen we ervoor terug? Chronische stress, die ongenode gast die behoorlijk wat roet in het eten gooit als het om onze gezondheid gaat.
Stress en je buik
Stress doet rare dingen met ons, vooral met onze buik. Het opent als het ware de deuren van onze darmwand, maar niet op een goede manier. Bij langdurige stress blijven die deuren te lang openstaan, waardoor ongewenste 'gasten' naar binnen kunnen glippen. Denk aan gifstoffen en onverteerde eiwitten. Eenmaal in je bloedbaan gaat je afweersysteem zich ermee bemoeien, met ontstekingen als gevolg.
Oh, en gluten? Die kunnen ook zo'n deur-opener zijn. Af en toe een broodje is prima, maar laten we eerlijk zijn, we gaan soms een beetje overboord, wat voor velen van ons klachten kan geven.
Wat doet stress met je spijsvertering?
Je spijsvertering krijgt het zwaar te verduren bij chronische stress. Stress trekt de energie weg van je buik en geeft het aan je hersenen en spieren (om te vechten of te vluchten), waardoor je spijsverteringsorganen een beetje in de steek worden gelaten. Dat kan leiden tot problemen zoals een maagzuurtekort of verminderde galproductie. Klinkt niet echt als een feestje, toch?
Wat kun je eraan doen?
Laten we eerst ontdekken waar die stress vandaan komt. Is het van buitenaf, zoals werk of een te drukke agenda? En zeg je ook wel eens nee? Of komt het van binnenuit, van die stem in je hoofd die soms wat te kritisch is? Weet dat jouw lichaam het verschil niet herkent, het signaleert gevaar en reageert daarop. Of het nu door gedachten komt of door stressoren van buitenaf.
Dus wees lief voor jezelf en check bij jezelf. Welke dingen zeg ik eigenlijk tegen mezelf? Is dat: "Ik ben niet goed genoeg," "ik kan het toch niet," "het gaat mij nooit lukken" of "ik ben te dik"? Of is het: "Ik ben goed zoals ik ben" en "ik kan het"?
Laten we niet vergeten dat een gezonde buik niet alleen te maken heeft met wat je eet, maar ook met hoe je leeft en denkt. Laten we dat samen omarmen!
Met liefde voor jou en je buik,
Lizzie
Reactie plaatsen
Reacties