Veel mensen lopen rond met (vage) klachten zoals een laag libido, vermoeidheid, eczeem, overgewicht en stemmingsschommelingen. Volgens de dokter is er niets aan de hand, want de bloedwaarden zijn goed. Maar wat probeert je lichaam je te vertellen?
Wat is een laaggradige ontsteking?
In veel van deze gevallen is er sprake van een laaggradige ontsteking. Het is een milde ontsteking die in het bloed nauwelijks aantoonbaar is. Bij een laaggradige ontsteking blijft je afweersysteem (ook wel immuunsysteem genoemd) continu een beetje actief. De soldaten zijn constant bezig om bedreigingen zoals ziekteverwekkers onder controle te houden, zodat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen.
Laaggradige ontsteking en de darm
Het begint allemaal in de darm. De darmwand is een natuurlijke barrière die aan de ene kant schadelijke stoffen en ziekteverwekkers buiten houdt en aan de andere kant voedingsstoffen opneemt. Tussen de cellen in de darmwand zitten schuifdeurtjes (tight junctions). Deze blijven alleen in enkele gevallen openstaan. Maar door bijvoorbeeld een ontsteking in de darm, chronische stress of verkeerde voeding blijven de schuifdeurtjes openstaan. De darmwand wordt dan meer doorlaatbaar (leaky gut).
Immuunsysteem in de aanval
Ziekteverwekkers of andere bedreigingen kunnen dan via de darmwand zonder pardon de bloedbaan binnendringen, waar het immuunsysteem klaar staat om de indringers te bestrijden. Dit kan gebeuren door middel van een milde of heftige immuunreactie. Voor een heftige reactie wordt alleen groen licht gegeven als het lichaam genoeg energie en "oplossingsstoffen" heeft (waaronder Omega-3, vitamine D en magnesium) om de ontsteking weer uit te zetten.
Heeft het lichaam dat niet, dan kan het kiezen voor een milde reactie; een milde of laaggradige ontsteking.
Blij met koorts
Koorts is een voorbeeld van een heftige immuunreactie. Een laaggradige ontsteking zorgt ervoor dat ziekteverwekkers niet goed kunnen vermenigvuldigen, terwijl koorts de ziekteverwekkers doodt. Door koorts wordt de laaggradige ontsteking beëindigd. Het is dus heel gezond om af en toe koorts te hebben. En daarom ben ik ook zo blij dat mijn lichaam vorige week na 10 jaar weer toestemming gaf om koorts te hebben!
In eerste instantie merk je niets van een laaggradige ontsteking, maar uiteindelijk kan het leiden tot allerlei (vage) klachten zoals waarmee we deze nieuwsbrief begonnen.
Immuunsysteem als energiedief
Een constant actief immuunsysteem vergt veel extra energie (kilocalorieën), maar die energie moet wel ergens vandaan komen. Dus wat doet dat slimme immuunsysteem? Het rooft energie weg van andere organen. Het maakt andere organen ongevoelig voor insuline, waardoor suiker (energie) niet goed meer de cel in kan.
Als gevolg krijgen onze voortplantingsorganen, spieren en hersenen niet voldoende energie meer om goed te kunnen functioneren. Dat kan leiden tot een laag libido, onvruchtbaarheid, moeite met afvallen, stemmingsschommelingen, slaapproblemen en Westerse welvaartziekten.
De oorzaak van jouw (vage) klachten
(Vage) klachten hebben een oorzaak. Je lichaam probeert je iets te vertellen. Het wegnemen van oorzaken is heel belangrijk om een laaggradige ontsteking te behandelen. De grootste oorzaak van chronische ontstekingen ligt in onze Westerse leefstijl. In vergelijking met onze voorouders eten we ongezond, slapen we te weinig en ervaren we te veel stress. En daar ligt ook meteen de oplossing.
De oplossing
Kies voor onbewerkte voeding, zoveel mogelijk groente (worden je darmen blij van) en varieer! Neem voldoende Omega-3 om ontsteking te remmen, zorg voor meer ontspanning en ga een uurtje eerder naar bed. Als OERsterk coach ben ik gespecialiseerd in het oplossen van laaggradige ontstekingen. Wil jij je weer fit en vitaal voelen?
Lieve gezonde groetjes,
Lizzie
Reactie plaatsen
Reacties