Hoe Lees je een Etiket?

Gepubliceerd op 8 december 2023 om 20:53

Je kent het wel. Daar sta je in de supermarkt, vastberaden om die gezonde levensstijl vast te houden, en dan dan sta je voor het schap en ziet door de bomen het bos niet meer. Maar vrees niet, hier is jouw gids voor gezonde keuzes in het gangpad van verleiding!

Stap 1: Draai het om

Je draait het product om. Daar, als een mysterieuze gids, staan de ingrediënten. Heb je ze gevonden? Dan is het tijd voor de volgende stap.

 

Stap 2: Lees het Etiket

Het ingrediënt dat als eerste op de lijst staat, zit er het meeste in. Nummer twee komt op de tweede plaats, en zo gaat het door. Wat er als laatste opstaat zit er dus het minste in. Als suiker als eerste of tweede ingrediënt staat, vraag jezelf dan af: wil ik dit echt? Bewerkte suiker zijn vitaminedieven. Het  rooft vitamines en mineralen van je lichaam zonder iets terug te geven. 

 

En let op het aantal ingrediënten. Als het meer dan vijf zijn, is het waarschijnlijk een kandidaat voor sterk bewerkt voedsel. Je lichaam houdt van eenvoud.

 

Stap 3: Vergelijk - Vind het Gezondste Product

Nu komt het echte werk. Vergelijk het met andere producten in het schap. Welk product heeft de minste ingrediënten, de minste suiker en het minste zout? Kijk of je er een sport van kunt maken om het zo "gezondst mogelijke" product te vinden. Dus kijk en vergelijk!  


Voor de Gevorderden: E-nummers Ontcijferd

In sterk bewerkte voedingsmiddelen zitten vaak veel toevoegingen of terwijl E-nummers. Dit zijn Europees goedgekeurde stoffen die aan voedsel worden toegevoegd om het beter te laten smaken, langer houdbaar te maken of er mooier uit te laten zien.

Niet alle E-nummers zijn slecht. Sommige zijn prima, terwijl anderen misschien niet zo vriendelijk zijn voor je lichaam. Ikzelf gebruik de E-nummers app om te kijken welke E-nummers ik het beste kan vermijden. Die gebruik ik als ik in de supermarkt producten aan het vergelijken ben. 

 

Lieve Gezonde Groetjes,

Lizzie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.