Hoe jouw Darmen je Geluk beïnvloeden

Gepubliceerd op 24 november 2023 om 20:18

Ontdek waarom jouw darmen de regisseurs zijn van jouw mentale welzijn, en leer hoe je ze beter kunt verzorgen om daarmee jouw geestelijke gezondheid te bevorderen.

Wist je dat jouw darmen de regisseurs zijn van jouw mentale welzijn? Maar liefst 90% van het 'gelukshormoon', serotonine, wordt daar geproduceerd. Dus, als je voor je darmen zorgt, zorg je ook voor je geestelijke gezondheid!

 

Serotonine, ons geliefde 'gelukshormoon' stimuleert welbevinden en geluk, geeft je dat zorgeloze, gelukkige, speelse gevoel, en ontspant de darmwand voor een soepele 'ontlading'. 

 

In sommige gevallen maken onze darmen niet genoeg serotonine aan. Waarom? Simpelweg omdat we meer serotonine verbruiken dan we hebben. Stress, voedingstekorten en ontstekingen kunnen dit veroorzaken.

 

Chronische stress, voedingstekorten en ontstekingen kunnen serotonine uitputten. Bij ontstekingen gebruikt het immuunsysteem de bouwstenen voor serotonine om de ontsteking te bestrijden, waardoor er te weinig overblijft voor ons gelukshormoon.

 

Een gebalanceerd darmmicrobioom, gevoed met voldoende prebiotische vezels, is essentieel voor voldoende serotonine. Een disbalans kan leiden tot tekorten. Je kunt last krijgen van darmklachten zoals constipatie, omdat de darmwand zich niet goed meer kan ontspannen. Het kan zijn dat jij je niet zo zorgeloos en gelukkig voelt, en gezien serotonine de voorloper is van melatonine, is een goede nachtrust ook in gevaar.

 

Wat kun je doen om serotonine aan te vullen?

Leefstijl:

  • Omarm positiviteit: knuffels, teamsport, positief denken.
  • Geniet van natuurlijk zonlicht voor een boost.
  • Luister naar muziek die je humeur verbetert.
  • Schrijf in een dankbaarheidsdagboek voor een positieve mindset.

 

Voeding:

Eet vijfhonderd gram groenten, twee stuks fruit, geweekte bonen, noten, vis, eieren, en orgaanvlees voor maximale voedingswaarde. Vergeet goede vetten niet: kokosolie, reuzel,  grasboter, extra vierge olijfolie, avocado-olie en notenolie. Ook visolie (omega-3) is ontzettend belangrijk om ontstekingen te remmen. Voeg gefermenteerd voedsel toe als probioticum en vergeten groente zoals bijvoorbeeld pastinaak, pompoen en zoete aardappel voor blije darmbacteriën. 

 

Lieve gezonde groeten,

Lizzie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.