Bewerkt Voedsel, is dat nou echt zo erg?

Gepubliceerd op 10 november 2023 om 18:15

Een paar weken terug stond in de NRC Next: "Je Hart Begeeft het Door Pakjes & Zakjes."

Taco kruiden, Thaise Kip Siam, en Ketchup lijken misschien heel verschillend, maar hebben één ding gemeen: het is allemaal ultrabewerkt voedsel.

 

Is dat nou zo erg? Op een recent cardiologencongres in Amsterdam werd bekend gemaakt dat men door het eten van bewerkt voedsel 24% meer risico loopt op een hartaanval of beroerte en 39% meer kans heeft op een hoge bloeddruk.

 

In de supermarkt is 70% van het assortiment zwaar bewerkt voedsel en het wordt alleen maar meer. Op pakjes en zakjes kan namelijk veel meer verdiend worden dan op een bloemkool.

 

Maar hoe kunnen we nou simpel minder bewerkte producten eten? Laten we eens beginnen met pakjes en zakjes. Dit is een quick win. Veel pakjes en zakjes bevatten mega veel zout (dat vinden onze nieren niet zo leuk), suiker, en smaakversterkers (daar raakt je darmmicrobioom van uit balans).

 

Wat zijn de eerste ingrediënten op jouw kruidenmix? Hetgeen wat er het eerste opstaat zit er het meeste in. Denk daaraan.

 

Maar Lizzie, die kruidenmixen zijn vaak zo lekker gekruid…

 

Ja dat weet ik, maar dat kun jij ook. Dus maak je keukenkast open en gooi de Knorr wereldgerechten, de nasikruiden en tacomix de deur uit. Heel goed. Nu heb je ruimte voor iets nieuws.

 

Op naar de volgende stap. Investeer in kruiden. Zoveel mogelijk lekkere gedroogde kruiden. Hou de aanbiedingen in de gaten als je geld wil besparen. En als je al helemaal op de super gezonde tour wil, kies dan voor biologisch.

 

Kruiden die ik onmisbaar vind:

  • Zwarte peper (uit de molen)

  • Keltisch zeezout (meer kalium, minder natrium)

  • Paprikapoeder

  • Kerriepoeder 

  • Gerookte paprikapoeder

  • Kaneel 

  • Italiaanse kruiden

  • Provençaalse kruiden

  • Basilicum

  • Oregano

  • Tijm

  • Peterselie (vers nog veel lekkerder)

  • Bieslook (vers nog veel lekkerder)

  • Rozemarijn

  • Dille

  • Komijn

  • Koriander

  • Kurkuma

  • Chilipoeder 

  • Gember

  • Kardamom

  • Citroengras

  • Venkelzaad

  • Mosterdzaad 

  • Bol nootmuskaat (zelf raspen is het allerlekkerst)

 

En dan.. Je wilt bijvoorbeeld nasi maken. Dan pak je je telefoon en zoek je op Google "nasi kruiden, zelf maken". Dan vind je vast een briljant persoon die heeft nagedacht over welke kruiden je bij elkaar moet gooien. En gebruikt die persoon allemaal dingen die je niet hebt? Dan zoek je gewoon een ander recept. En mis je een of twee dingen, dan laat je dat eruit of zoek je op "waarmee vervang ik xxx". Maak het niet moeilijker dan het is. 

 

En als je het nog wat makkelijker wilt doen, dan kun je ook kruidenmixen kopen, maar dan wel zonder zout, zoals deze: Verstegen kruidenmixen zonder zout.

 

Ik ben zelf altijd van gewoon veel kruiden in huis hebben. Als je dan eens iets anders maakt, kun je makkelijker variëren met de kruiden die je hebt. 

 

Kruiden zijn ontzettend gezond en bevatten heel veel vitamines en mineralen die we nodig hebben voor gezonde darmen en een fit lichaam, dus wees royaal, experimenteer, en maak er wat lekkers van. 

Lieve gezonde groetjes,
Lizzie

 

Welke kruiden voeg jij toe aan het lijstje? En wat zijn jouw favoriete combinaties?
Laat het weten in de reacties hieronder. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.