Ademhalen – het is iets wat we elke minuut doen, zonder erbij na te denken. Maar wist je dat de manier waarop je ademt, niet alleen je energieniveau⚡️ beïnvloedt, maar ook je spijsvertering en algehele gezondheid?
Wat veel mensen niet weten, is dat je ademhaling direct invloed heeft op de balans van zuurstof en kooldioxide (CO2) in je bloed – en deze balans kan het verschil maken tussen wel of niet lekker in je vel zitten.
De basis van ademhalen
Als we ademen, gebeuren er twee belangrijke dingen:
-
We ademen zuurstof (O2) in, dat door ons bloed naar de cellen in ons lichaam wordt vervoerd.
-
We ademen koolstofdioxide (CO2) uit, dat door onze cellen wordt geproduceerd als een bijproduct van energieproductie.
Veel mensen denken dat koolstofdioxide (CO2) alleen een afvalproduct is, maar het speelt een super belangrijke rol in de functies van ons lichaam. Het handhaven van de juiste balans van CO2 in ons bloed is essentieel voor een optimale gezondheid.
Verkeerde ademhaling
Als je niet goed ademhaalt, adem je meestal te veel en te zwaar. Dit heet hyperventilatie. ("hyper" = te veel, "ventilatie" = ademen). Bij hyperventilatie😮💨 wordt er veel CO2 uitgeademd en blijft dus weinig CO2 in het bloed achter. Zuurstof blijft daardoor te sterk gebonden aan het hemoglobine (een eiwit), waardoor het moeilijker wordt voor de cellen om de zuurstof te gebruiken. De Deense arts Christian Bohr ontdekte dit al meer dan 100 jaar geleden. Tijdens hyperventilatie adem je dus veel zuurstof in, maar weinig ervan bereikt de cellen.
Zoals Peter M. Litchfield laat zien in zijn onderzoek, krijgen de 🧠 na ongeveer een minuut hyperventileren 40% minder zuurstof (donkerblauw staat voor de minste zuurstof en rood voor de meeste zuurstof). Daarnaast neemt de glucosetoevoer naar de hersenen, die essentieel is voor het goed functioneren, af door het vernauwen van de bloedvaten in de hersenen.
Acute vs. Chronische Hyperventilatie
Er zijn twee typen hyperventilatie die je gezondheid kunnen beïnvloeden:
- Acute hyperventilatie: Dit zijn plotselinge aanvallen waarbij je het gevoel hebt te weinig lucht te krijgen. Symptomen kunnen zijn: pijn op de borst, versnelde hartslag🫀, benauwdheid en tintelingen in de handen en voeten.
- Chronische hyperventilatie: Dit is een sluipende vorm waarbij je constant te veel ademt, vaak zonder het zelf door te hebben. Het ademhalingscentrum in de hersenen raakt ontregeld, wat kan leiden tot een breed scala aan gezondheidsklachten. Waaronder vermoeidheid😴 en spijsverteringsproblemen.
De link tussen ademhaling en darmgezondheid
Chronische hyperventilatie kan een grote impact hebben op je darmgezondheid:
-
Glad spierweefsel trekt samen: Rondom verschillende lichaamsopeningen zoals bloedvaten, darmen en luchtwegen, reageren gladde spieren op veranderingen in de omgeving, zoals een daling⬇️ van het koolstofdioxidegehalte. Wanneer ze verkrampen, kan dit leiden tot ongemak. Zo ook in de darmen.
Een grote hoeveelheid gladde spieren omringt de darmen en helpt bij de stoelgang. Als deze spieren echter verkrampen door een laag CO2-niveau, kun je constipatie of diarree krijgen. -
Ontsteking door een laag CO2-gehalte: Hyperventilatie verlaagt het koolstofdioxide (CO2) niveau in het bloed, wat kan leiden tot een verhoging van histamine. Histamine speelt een sleutelrol in allergische reacties en ontstekingen, waardoor het immuunsysteem sterk kan reageren op onschuldige allergenen zoals pollen of gluten. Dit kan resulteren in allergieën en ontstekingsgerelateerde aandoeningen.
Je kunt het vergelijken met een wipwap: wanneer het CO2-niveau laag⬇️ is, stijgt het histaminegehalte⬆️, en andersom.
Eenvoudige ademhalingstechnieken voor een beter CO2-gehalte
Een van de belangrijkste stappen die je kunt nemen om je ademhaling te verbeteren, is het ademhalen door je 👃. Je neus bevochtigd en verwarmt lucht en het filtert stofdeeltjes. Wanneer je door je neus ademt, wordt stikstofmonoxide (NO) geproduceerd in je neusholtes. NO werkt sterk antibacterieel en helpt bij het bestrijden🗡️ van infecties.
Tip: Wanneer je neuriet kan de productie van NO zelfs nog verder stimuleren en je nog beter beschermen tegen virussen (kunnen we wel gebruiken nu het weer kouder wordt).
💡Fun Fact: Wist je dat stofdeeltjes die via je neus binnenkomen worden gefilterd en binnen korte tijd in je maag terechtkomen, waar ze worden opgelost door maagzuur? Stofdeeltjes die je via je mond inademt, kunnen dieper in je 🫁longen komen en kunnen dagen of zelfs weken nodig hebben om volledig te worden verwijderd!
Oefen je neusademhaling
Zelfs iets simpels als het afplakken van de mond om jezelf te trainen in neusademhaling kan al grote voordelen bieden. Begin met een stukje tape verticaal te plakken en vouw een stukje aan het einde om, dan kun je hem er altijd snel aftrekken als het nodig is. Wanneer je hier aan gewend bent kun je de tape ook horizontaal plakken. Vouw ook nu weer het uiteinde om.
Begin er overdag mee als je aan het lezen📖 bent, achter de computer zit of tv kijkt. Een andere optie om neusademhaling te oefenen is door water in je mond te houden.
Plakken of plassen
Ook 's nachts ademen we vaak onbewust door onze mond. Ikzelf tape daarom ook 's nachts mijn mond af.* Dit heeft een groot voordeel: het gladde spierweefsel rond je blaas kan verkrampen bij een laag CO2-niveau. Heb je 's nachts vaak het gevoel dat je moet plassen? Dan kan het afplakken van je mond helpen. Het is plakken of plassen 😉.
*Doe dit uiteraard alleen als je goed door je neus kunt ademen.
Waarom dit belangrijk is voor je gezondheid
Ademhaling is iets waar je meestal niet over nadenkt, maar door bewust je ademhaling te verbeteren, kun je je energie, spijsvertering en zelfs allergieën positief beïnvloeden. Het is een kleine aanpassing met grote impact op je hele gezondheid!
Lieve gezonde groetjes,
🙏Lizzie
Reactie plaatsen
Reacties