Ben jij ook zo Dol op Suiker?

Gepubliceerd op 1 maart 2024 om 11:13

Heb je ook gemerkt dat de verleiding van eten tegenwoordig overal op de loer ligt? Je ruikt en ziet het overal, van de benzinepomp tot op het treinstation en van reclames langs de weg tot tv en social media. De omgeving duwt je constant richting te vaak en te veel eten.

De Evolutionaire Sweet Tooth

Onze voorliefde voor zoet, zout en overeten stamt af van onze voorouders. In tijden van schaarste werden zoet en zout geassocieerd met hoge voedingswaarde en overlevingskansen. Wij hebben de voorkeur voor zoet en zout geërfd, samen met een soort "genotsoftware" die ervoor zorgt dat we zoveel mogelijk eten, zelfs overeten, want je wist nooit wanneer er weer eten te vinden was.

 

Meer, meer, meer...

De voedingsindustrie speelt hier slim op in. Tegenwoordig bevatten bijna alle bewerkte voedingsmiddelen toegevoegde suiker om ervoor te zorgen dat je er meer van eet, wat weer gunstig is voor hun winst. 

 

Suiker en Darmgezondheid

Maar wat doet geraffineerde suiker met onze darmen? Een dieet met veel geraffineerde suiker kan ook het darmmilieu negatief beïnvloeden. Het aantal Clostridium bacteriën kan dan stijgen en dit kan een directe aanleiding zijn van darmklachten. Maar ook de gist Candida houdt enorm veel van suiker en daar wil je ook geen overgroei van in je darmen hebben.

 

Het weglaten van geraffineerde suiker uit je dieet kan je darmklachten potentieel dus enorm doen afnemen als dit iets is wat je veel eet.

 

Vitaminedief

Geraffineerde suiker is ook een vitaminedief die je lichaam berooft van essentiële voedingsstoffen. Het bevat weinig tot geen voedingsstoffen, maar het kost je lichaam wel veel vitamines en mineralen om af te breken. Dit kan resulteren in een tekort aan voedingsstoffen voor andere belangrijke processen in je lichaam.

 

De Sleutel tot Verandering

Ons "oerbrein" wil overeten. Met de juiste kennis kunnen we bewustere keuzes maken. Het kan ons helpen om minder te eten wat ons lichaam niet nodig heeft en meer te eten wat het wel nodig heeft.

 

Wist je dat het microbioom in onze darmen ook bepaalt waar we zin in hebben? Heb jij een hoop "suikerlievende" bacteriën in je darmen wonen, dan zullen ze je aansporen nog meer suiker te eten om te overleven. Slim hè. En nee, dit is geen excuus om toch maar een hoop suiker naar binnen te harken. Dit is kennis. Wat je kan helpen bewuste keuzes te maken. Ik weet hoe moeilijk het is om af te kicken van suiker, maar als je het doet, kan het je darmgezondheid zoveel brengen... 

 

Praktische Tip: Houd Verleiding Buiten De Deur

Mijn eerste tip? Houd verleidingen buiten de deur. Als het er niet is, kun je het ook niet opeten. Simpel, maar effectief! 

 

Laten we samen streven naar een gezondere levensstijl. Jullie hebben de kracht om veranderingen te maken. 💚

 

Lieve gezonde groetjes,

Lizzie

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.